Hør serien «Norske eventyrere» fra Podkasten Villmarksliv. Serien ble publisert påsken 2022.

Fridtjof Nansen (1861-1930)

Nasjonsbyggeren, vitenskapsmannen, Nobelprisvinneren og oppdageren – gikk på ski over Grønland i 1888 og lot seg fryse inn i isen med polarskuta Fram i 1893. To år senere – i mars forlot han og Hjalmar Johansen skuta med sleder og trekkhunder og gikk mot Nordpolen. Snudde etter tre uker og gikk deretter sørover mot Frans Josefs land. I august kom de fram til øygruppa. Derfra er det 800 kilometer åpent hav til Svalbard, så de overvintret i en steinhule med tak av hvalross-skinn, og levde av hvalross- og isbjørnkjøtt – de skjøt 19 isbjørner i løpet av vinteren. De hadde kun de klærne de gikk i og våpen.

Klikk for å lytte til podcasten med Fridtjof Nansen

Roald Amundsen (1872-1928)

Den store oppdageren. Ble førstemann på Sydpolen i 1911 etter et vanvittig kappløp med Robert Scott sin ekspedisjon. Hvor Amundsen kom tre uker før Scott, vant heder og ære, mens Scotts ekspedisjon frøs i hjel på vei tilbake fra polpunktet, hvor de fant det norske flagget og et brev fra Amundsen. Et drama så hjerteskjærende og brutalt at det er vondt å høre om.

Klikk her for å lytte til podcastepisoden om Roald Amundsen

Otto Sverdrup (1854-1930)

Giganten i skyggen av Nansen. Mannen som alltid holdt hodet kaldt, skjøt sin første bjørn i Bindal som 14 åring og lærte å svømme på den røffe måten: Han ble rodd ut på fjorden av morfaren og kastet over bord, og fikk så beskjed om å ta seg til land på egen hånd.

Klikk for å lytte til podcasten med Otto Sverdrup

Hjalmar Johansen (1867-1913)

Atleten Hjalmar Johansen var trolig Norge beste turner og en svært god skiløper, som søkte eventyr og berømmelse om bord på Fram under Nansens ledelse. Johansen fysiske og personlige egenskaper gjorde at han fikk bli med Nansen i forsøket på å nå Nordpolen. Vel hjemme skal personlige problemer og alkohol skape problemer, men han får likevel bli med Amundsen mot Sydpolen.

Klikk her for å lytte til podcastepisoden om Hjalmar Johansen

Oscar Wisting (1871-1936)

Mannen som aldri sviktet. Sammen med Roald Amundsen var han den første til å nå begge polene. Oscar Wisting var Amundsens mest lojale medarbeider, og var borte fra familien på ekspedisjoner i til sammen 16 år. Wisting var også sentral i bevaringen av Fram.

Klikk her for å lytte til podcastepisoden om Oscar Wisting

Carsten Borchgrevink (1864-1934)

Den glemte polarhelten. Nordmannen Carsten Borchgrevink var det første mennesket som gikk i land i Antarktis. Han ledet også den aller første ekspedisjonen som overvintret i Antarktis fra 1899 til 1900. I motsetning til Nansen og Amundsen, ble aldri Borchgrevink aldri noen nasjonalhelt i Norge. Ved hjemkomsten fra Sydpolen, anerkjente Amundsen det viktige pionerarbeidet til Borchgreink som var grunnlaget for hans egen suksess.

Klikk her for å lytte til podcastepisoden om Carsten Borchgrevink

Thor Heyerdahl (1914-2002)

En eksperimentell arkeolog, eventyrer og forfatter. Beviste med Kontiki-ferden i 1947, at folk i tidligere tider kunne ha gjennomført lange reiser til havs. To av Heyerdahls barnebarn forteller om livet med den kjente bestefaren.

Klikk her for å lytte til podcasten om Thor Heyerdahl

Børge Ousland (1962-)

Verdens største nålevende polfarer. Først alene til både Nordpolen og Sydpolen – sistnevnte en tur på 284 mil fra kyst til kyst! Tidligere Nordsjødykker, marinejeger og polarfarer. Mener det er sunt ”Å danse litt med døden”.

Klikk her for å lytte til podcasten med Børge Ousland

Randi Skaug (1969-)

Siviløkonomen som ble eventyrer, forfatter og inspirator på heltid. Første norske kvinne på verdens høyeste fjell i 2004. Vært på topp av det høyeste fjellet på hvert kontinent – «Seven summits» og har reist i mer enn 75 land.

Klikk for å lytte til podcasten med Randi Skaug

Erling Kagge (1963-)

Polfarer, forlegger, jurist, kunstsamler og forfatter. Vært på Nordpolen sammen med Børge Ousland, gikk alene som en første i verden til Sydpolen i 1993 og til topps på Mount Everest i 1994. Ble følgelig den første i verden til å nå tre poler.

Klikk her for å lytte til podcasten med Erling Kagge

Monica Kristensen Solås (1950-)

Glasiolog, polfarer og forfatter. Har deltatt i og ledet flere polarekspedisjoner både i Arktis og Antarktis. Var direktør for Kings Bay på Svalbard, ledet Redningsselskapet.

Klikk her for å lytte til episoden med Monica Kristensen Solås

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *