Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Storørret, motorferdsel og urørt natur med Lars H. Krempig
Loading
/

Lars H. Krempig – mitt friluftsliv

En fiskeinteressert far, en mor som var ivrig på å gå fjellturer og egen interesse for naturfoto, førte Lars H. Krempig til Alta. Det har kastet av seg i form av en friluftsinteressert familie, flere TV-serier, bøker og ikke minst mange reportasjer i bladet Villmarksliv.

Lars Haukanes Krempig og familien er velkjente for Villmarkslivs lesere. Bladet Villmarksliv må også ta noen av skylden for at Lars H. Krempig havnet i Alta.

– Jeg skulle egentlig studere geografi i Sogndal, men så var jeg jo opptatt av naturfoto og deltok i Fotojakta, nå NM i Naturfoto, som Villmarksliv arrangerte. Det var stas med disse merkene man fikk til å ha på jakka. I tillegg var jeg opptatt av bjørn. Erlend Haarberg, som var ett av mine forbilder på naturfoto, hadde vært grensejeger i militæret og sett bjørn og fått bilder av bjørn. Jeg hadde lyst til å gjøre det samme. Utfordringen var at jeg var litt astmatisk som barn og ung, og måtte være ærlig på sesjon. Da sa befalet som intervjuet meg: Å ja, du er en sånn astmatiker. De sender vi til havs, forteller Lars H. Krempig til Podkasten Villmarksliv.

Her kan du lytte til episoden med Lars H. Krempig:

Valgte naturfoto

Nå ble det ikke bjørn i Pasvik, marinen eller Sogndal på Lars H. Krempig, men via bekjente fikk han høre om en folkehøyskole i Alta med en egen naturfotolinje. Med en far som elsket å fiske, særlig ål, og en mor som dro med familien på Hardangervidda, så var ikke Alta og Finnmark et dumt valg for en foto- og friluftsinteressert ungdom. I dag jobber Lars selv på Alta folkehøyskole og sørger for å dele interessen og kunnskapen om natur og friluftsliv med stadig nye generasjoner ungdommer.

Kritisk til motorferdsel

Motorferdsel i utmark er det delte meninger om. Lars H. Krempig har vært på «laget» som har vært kritisk til omfanget av motorferdsel i utmark, spesielt de som kun gjør det som en ren fritidssyssel.

– Vi har alvorlig mange kilometer med barmarksløyper, men fortsatt er det for lite, sier Krempig som understreker at han ikke kritiserer de som driver næring. Han etterlyser politikere som i større grad kunne lansert Finnmark som fylket for de som er interessert i friluftsliv; kom til oss – her er det mye urørt natur, sier Lars, som mener at vi mennesker også må finne glede i å bruke kroppen og bli svett.

Og for alle som vil bruke kroppen og gå, så kommer også Lars med flere turtips til deg som har Finnmark på turplanen for sommeren.

Hør også: Urkvinner, steinalderdiett, viltkjøtt og jakt med Eirik Garnås

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *