Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Fridtjof Nansen - Norske eventyrere
Loading
/

«Herregud, vi er da ikke kvinnfolk, heller!»

Fridtjof Nansen var idrettsmann, vitenskapsmann, polarhelt, diplomat, forsvarsvenn og kunstner. Og når han trengte et pusterom, trakk han seg tilbake til fjellet med børse og bikkjer for å finne roen.

Tittelen er hentet fra en situasjon som oppstod da Nansen og Hjalmar Johansen slet seg over isen mot Nordpolen i 1895; Johansen faller i en råk i 30 minusgrader, men kommer seg opp på isen igjen. Da Nansen omsider kommer seg over råken med sleden, lurer Hjalmar Johansen på om de ikke kan sette opp telet så han får varmen tilbake? Da svare Nansen; «Herregud, vi er da ikke kvinnfolk, heller», og så går de videre. I dagboka skriver Nansen kort; «Saaledes blev også den Dag ødelagt.”

Etter at de gir opp turen mot Nordpolen på 86 grader nord, begynner de å gå mot Frans Josefs land og etter tre måneders blodslit nærmer de seg. Da blir plutselig Hjalmar Johansen angrepet av en isbjørn som dukker uforvarende opp, og blir slått i bakken; «saa det skranglet i skallen». Liggende under isbjørnen ropte han til Nansen mens han etter beste evne holdt bjørnen unna seg. Nansen var i ferd med å sjøsette en kano, og det drøyde litt før han fikk tak i ei rifle. Da hendvendte igjen Johansen seg til Nansen; «Ja, nu må De skynde dem, ellers blir det for sent!». Så skjøt Nansen bjørnen og blodslitet mot Frans Josefs land fortsatte.

Les gjerne mer om serien «Norske eventyrere» her.

Podkasten Villmarksliv produseres av bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om fiske. Klikk for å få et godt tilbud.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *