Hør serien «Norske eventyrere» fra Podkasten Villmarksliv. Serien ble publisert påsken 2023.

Polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm

– Bed­re mann har ald­ri satt sin fot i po­lar­om­rå­de­ne, uttalte Roald Amundsen om polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm. Han var et viktig sosialt lim, og ingen av ekspedisjonene han deltok på led av skjørbuk. Hadde han løst skjørbukgåten? Gjest i studio er Jan Ove Ekeberg, som har skrevet boken «Et liv i isen – polarkokken Adolf H. Lindstrøm».

Klikk for å lytte til podcasten om polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm

Tryggve Gran

Tryggve Gran var flygerhelten som havnet på feil side under andre verdenskrig. Store bragder og dype nedturer er også tittelen på biografien om Jens Tryggve Herman Gran (1888-1980), som er skrevet av Ann Hege Simonsen som forteller om livet til multitalentet Tryggve Gran. I 1908 deltok han i den første landskampen i fotball mot Sverige. Under første verdenskrig kjempet Gran som flyger i fire år for England. Han deltok blant annet i forsvaret av London og fikk til slutt majors grad. Han deltok i Robert Scotts ekspedisjon i Antarktis, og var med i gruppen som fant Scott omkommet. I 1914 ble han den første til å fly over Nordsjøen og året etter utførte han den første flyvningen i Nord-Norge. I 1940 deltok han i kamp mot den tyske innovasjonsstyrken. Likevel ble Gran medlem av Nasjonal Samling (NS), og han ble dømt for medlemsskapet etter krigen. Etter krigen ga han ut 12 bøker og holdt flere foredrag om blant annet fly- og polarhistorie.

Klikk for å lytte til podcasten om Tryggve Gran

Møt Kjell-Harald Myrseth

Fra en støyende kafé i byen Mindelo på Kapp Verde, drøyt 70 mil vest for Dakar, treffer vi på Kjell-Harald Myrseth og seilbåten Snyspurven. På forhånd må vi beklage den noe støyende atmosfæren. En støy som Kjell-Harald og seilpartner Miriam ikke er like vant til. For da de i sommer seilte rundt Svalbard, var det knakingen fra isfjell og tassing fra isbjørnføtter de lyttet varsomt etter.

Etter noen vanskelige år med korona, solgte Kjell-Harald alt han eide, inkludert 25 grønlandshunder, for å kjøpe seilbåten «Snyspurven» og legge ut på tur. Først gikk det i jakt og fiske nord i Norge, før kursen ble satt sørover mot Danmark. Deretter nordover og helt rundt Svalbard, før kompasset igjen pekte sørover mot Afrikas kyst. Turen går videre mot Sør-Amerika, der han skal snuse på både Andesfjella og Patagonia.

Klikk for å høre hele podcasten med Kjell-Harald Myrseth

Møt Villmarksfamilien – Ett år på tur? Slik fikk Villmarksfamilien tid og råd

Hvordan kan man planlegge å ta familien med på tur et helt år? Slik fikk Villmarksfamilien tid og råd til et år i villmarka. Og, de har et godt tips om du drømmer om et friår i naturen.

– Det viktigste, og skumleste, var å si det høyt: Vi skal et år på tur! Det sier Anne-Karen Holstad, som sammen med mannen Christer Rognerud og barna Isak og Ylva utgjør «Villmarksfamilien».

– Da ble det alvor, og vi måtte starte planleggingen, sier Anne-Karen.

Klikk for å lytte til podcastepisoden med Villmarksfamilien

Kvinnelige polarhelter – tøffe damer i ekstrem natur – med Sigri Sandberg

Ellen Dortea Nøis fødte alene i en liten hytte, mens Christiane Ritter, som dro til Svalbard med snippsekk og kamelhårsundertøy, måtte klare seg ni døgn alene mens orkanen raste rundt den skrale hytta. Hør mer om kvinnelige polarhelter i denne episoden av Podkasten Villmarksliv.

Tøffe damer og ekstrem natur. Det var ikke bare tøffe mannfolk som levde under ekstreme forhold i arktisk. Det var også flere kvinner som kanskje var vel så tøffe som mange av mannfolka. Hva med Ellen Dortea Nøis som fødte alene i en liten jakthytte? Hun var for øvrig også en periode drosjesjåfør i Tromsø – og den eneste med varmeapparat i bilen. De opplevde også orkan, isbjørn, kjærlighet og utrolig vakker natur. Du får også høre om Kristiane Ritter, som dro til Svalbard med snippsekk der hun hadde pakket kamelhårsundertøyet.

Klikk for å høre hele podcasten om kvinnelige polarhelter – med Sigri Sandberg

Polare tragedier – med Odd Harald Hauge

Polare tragedier – med Odd Harald Hauge

Forfatter Odd Harald Hauge har samlet et knippe polare tragedier i en bok med samme navn. Historiene han har samlet er en studie i mot og overmot.

Den svenske ballongføreren, Kaptein Andree, planla å bli ført med vinden fra Svalbard og videre over polpunktet. I to somre ventet han på riktig vær. Hadde han snakke med lokalbefolkningen, hadde han kanskje fått vite at vinden sjelden eller aldri blåser fra sør. Hvor forberedt han var kan også diskuteres, når bagasjen blant annet besto av champagne og kniplinger. I denne episoden snakker Odd Harald Hauge, som selv har vært på både Sydpolen og Nordpolen, om andre rare ting man trodde om arktiske strøk for drøyt 100 år siden. Noen trodde midnattssolen smeltet all isen og man trodde skjørbuk skyldtes latskap. Så ille var det at noen familier gikk ikke i begravelsen til sine egne sønner, siden man trodde de hadde dødd av latskap.

Klikk for å høre hele podcasten om polare tragedier med Odd Harald Hauge

Hjalmar Dale – læremesteren til Helge Ingstad

Historien om Hjalmar Dale er også historien om pionertiden i Canada. Da det enda fantes hvite flekker på kartet.

Hjalmar Dale og Helge Ingstad møttes og var pelsjegere i Canada vinteren 1927–1928. Hjalmar Dale hadde en enorm dragning mot villmarka, og reiste over store områder med kano og hundespann. At han var en tøffing, hersker det ingen tvil om. Den første tida hadde han ikke sovepose, men fyrte opp to bål og sov mellom disse – også da gradestokken viste nærmere 50 minusgrader. Helge Ingstad legger ikke skjul på at Hjalmar Dale var en viktig læremester. Og hvem vet. Kanskje hadde aldri boka «Pelsjegerliv» blitt skrevet om ikke Helge Ingstad hadde møtt Hjalmar Dale? Randulf Valle har skrevet boka «Hjalmar Dale – den glemte eventyrer». Den er dels en biografi og dels en fortelling om denne pionertiden i Canada. Det finnes få kilder og materiale om Hjalmar Dale, men Valle har skaffet seg mye kunnskap om mannen som var den viktigste «læreren» for Helge Ingstad.

Klikk for å høre podcasten om Hjalmar Dale

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *