Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Eivind Astrup - Den ukjente polarhelten
Loading
/

Polarpioneren Eivind Astrup

Christianiamannen Eivind Astrup deltok i to ekspedisjoner til Grønland, ledet av amerikaneren Robert E. Peary. Eivind Astrup var superkjendis i sin tid, men er i dag lite kjent.

I den første av de to ekspedisjonene med Peary kartla de Grønlands nord- og østlige deler, ikke minst takket være Astrups innsats. Han var den første som kombinerte bruk av ski med hundesleder, en kombinasjon som med hell også ble brukt av Roald Amundsen noen år senere da Sydpolen ble beseiret.

Kartla Grønland

Den andre ekspedisjonen til Grønland ble langt på vei ødelagt av bedervet pemmikan, og både Astrup og flere andre av deltagerne ble syke. Likevel gjennomførte Eivind Astrup og vennen Kolotengva en ekspedisjon for å kartlegge nordsiden av Melville Bay – det eneste av vitenskapelig verdi fra ekspedisjonen. Eivind Astrup har åpenbart følt en nær tilhørighet til de grønlandske inuittene, og han både omtalte og skrev om dem med stor respekt. Han samlet også inn et stort etnografisk materiale for å dokumentere deres levevis og kultur.

Landesorg

Det var i mange år stor usikkerhet rundt dødsfallet til Eivind Astrup. Han reiste til Folldal julen 1895, og selv om han ble funnet død første en måned senere, er det antatt at han skjøt seg selv med en pistol tredje juledag på Hjerkinn. Det vakte landesorg da Astrups død ble kjent, og flere tusen mennesker fulgte kista til Vår frelsers gravlund i Oslo.

Podkasten Villmarksliv – Påskespesial 2024

I påsken 2024 kan du høre følgende episoder fra Podkasten Villmarksliv:

Lytt gjerne til episoden seriene Norske eventyrere og eventyrlige historier fra påsken 2022 og påsken 2023.

Hør også: Hjalmar Dale – læremesteren til Helge Ingstad

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

(Foto: Daniel Georg Nyblin/Nasjonalbiblioteket)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 368 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *