Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Villmarksliv 50 år - Jubileumsepisode 4 - med Cato Hultmann
Loading
/

Cato Hultmann – reddet av ei fjellbjørk

Få har sett mer av norske fjell, eller snakket med flere villmarkinger enn forfatter, forteller, trubadur og tinderangler Cato Hultmann(83). Men en gang holdt det på å gå riktig ille for den fjellvante hardhausen.

Cato Hultmann kom tidlig inn i Villmarksliv på 70-tallet, og bidro sterkt til å befeste bladet som friluftsfolkets magasin gjennom sine portretter og reportasjer. Det ble også flere bøker og talløse foredrag.

Men det hele startet i Sulis i 1940, og han fikk være med sin far på sin første fjelltur som 12-åring. En stor papirpose fungerte som sovepose de første årene, og konfirmasjonspengene gikk til en skikkelig sovepose og fiskestang.

Lytt til episoden med Cato Hultmann her:

I 1982 sa Cato opp en trygg jobb som leder i et elektrofirma og valgte seg et økonomisk mer usikkert liv som frifant, skribent og fjellvandrer. En av fordelene var å kunne stikke innom andre naturentusiaster som Helge Ingstad, Sverre M. Fjelstad, Arvid Sveli eller Peter Wessel Zappffe og snakke om norsk natur og friluftsliv.

Nettopp i norsk natur og på fjelltopper har han hatt mange opplevelser som sitter som spikret i hukommelsen. Som da han plutselig sto på en fjellhylle med en jerv mellom skiene, eller da han skled, og bare en bjørk like ved stupkanten forhindret han fra å falle 50-60 meter ned i evigheten.

– Jeg var på tur ned fra Bjørntoppen i Saltdal, og slet med å komme meg ned fjellsiden på ski. Derfor gikk jeg med skiene i nevene idet jeg skled. Jeg måtte slippe ski og staver, og ryggsekken av oljelerret ga god fart nedover fjellsiden. Livet passerte i revy, og hadde det ikke vært for den bitte lille bjørka jeg greide å huke tak i, kunne det hele endt der, forteller Cato.

HØR OGSÅ: Lars Monsen snakker om «Norge på langs»

Lev livet villere!

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 496 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *