Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Tett på hoggorm
Loading
/

Hoggorm: Myter og sannheter om vår eneste giftslange

Thor Håkonsen har spesialisert seg på å fotografere reptiler – og da spesielt hoggorm. Både den ene norske arten av hoggorm i Norge, men også de rundt 300 andre artene i hoggormfamilien rundt omkring i verden.

Hoggorm (Vipera berus) er noe mange friluftsfolk ikke ønsker å møte på tur, mens andre, som naturfotograf Thor Håkonsen, oppsøker dem helt frivillig. Og som fotografer flest, liker han å komme tett på motivet. Thor fotograferer ikke bare den ene hoggormen vi har i Norge, men har fotografert hoggorm i mange land og i flere verdensdeler.

Hoggormvariasjon

Hoggorm finnes i et utall av farger – og det er det er noe Thor har brukt tid på å dokumenter.

– Tradisjonelt har vi de brunaktig med svart sikk-sakk-mønster. Tidlig på våren har hannen en flott lysgrå grunnfarge og du får hunnene i alle nyanser av brunt. Noen er nesten blå i tiden rundt paringstiden, mens andre kan bli grønne, gule og så finnes det noen helt svarte med en rett stripe, forteller Thor Håkonsen i denne episoden.

Hoggormen er ute tidligere enn du tror

Hoggormen er ute mye tidligere enn det folk flest tror. – Generelt kommer hannen ut i midten av mars, men kan også gå ut mye tidligere. Det er ikke noe problem om det er minus åtte kuldegrader på natta, overskyet og yr i lufta, forklarer Thor Håkonsen. Han forteller at hannen kommer ut for å gjøre seg klar til paringstiden, som gjerne skjer en måned senere.

Myter om hoggorm

I denne episoden knekkes det også flere myter, som at små hoggorm har mer gift enn store, at hunnene føder fra trær for å ikke bli bitt av eget avkom og mye mer. Og du får vite hva du skal gjøre om du blir bitt av hoggorm.

HØR OGSÅ: Hoggorm og hoggormmyter – med Jan Ingar Båtvik

Lev livet villere!

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

Du kan lytte til Podkasten Villmarksliv på:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *