Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Termisk optikk og etikk – med Ståle Skjæveland og Jørund Lien
Loading
/

Termisk optikk og jakt – hva skjer med lov- og regelverket

Hva skjer på lovfeltet rundt termisk optikk – og hvilke etiske vurderinger bør vi som jegere reflektere over. Knut Brevik snakker med Ståle Skjævestad i Jakt & Fritid og Norges eneste våpentester, Jørund Lien.

Gjør termisk optikk jakta for lett – og bør det forbys? Knut Brevik diskuterer termisk optikk, det pågående lovarbeidet og etikk med jeger og våpenselger i Jakt & Fritid, Ståle Skjæveland og Norges eneste våpentester Jørund Lien.

Termisk optikk har hatt en rivende utvikling, og ingen i «panelet» tror det vil være mulig å forby termisk optikk. Jørund Lien er ikke enig i at termisk optikk gjør jakta for lett. – Du må fortsatt komme deg inn på dyret for å kunne skyte, men termisk optikk kan jo hjelpe deg å gå på den siden av dalen der dyra faktisk står.

Hør episoden om termisk optikk og etikk her:

Hjortejakt og revejakt

Termisk optikk brukes primært til hjortejakt og på revejakt. Panelet mener det er vanskelig å forby bruk av termisk optikk. En løsning kan være å skille mellom håndholdte termiske kikkerter og termiske løsninger som sitter på våpenet.

– En løsning kan jo være lage et skille der handtermisk er lov, mens siktetermisk ikke er lov, sier Jørund Lien i denne episoden. Samtidig peker han på at det skaper en ulempe for alle som har kjøpt dyr termisk sikteoptikk. Hva skal de gjøre? Skal de levere inn optikken til myndighetene mot betaling?

– En slik løsning vil skape en situasjon der man på bøjakt ser med kikkert at det tydelig kommer en flokk hjort, men så skal man legge bort kikkerten og muligheten for å se godt og heller ta bort et vesentlig dårligere alternativ når man skal trykke på avtrekkeren? Da må det jo være bedre at jegeren har et godt bilde hele veien, mener Såle Skjæveland.

Flere gode diskusjoner om termisk optikk får du om du også lytter til denne episoden om termisk optikk.

HØR OGSÅ: Eventyuret Hausken – en lyddempersuksess fra Norge

Lev livet villere!

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *