Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Termisk optikk – vår tids lyddemper! | Riflekikkert, håndkikkert, nattsikte
Loading
/

Tips til deg som skal kjøpe termisk optikk

Få har bedre kjennskap til termisk optikk enn Tore Harry Halvorsen og Ståle Skjevestad i Jakt & Friluft i Arendal. Årlig selger de hundrevis av enheter. Vi har snakket med dem om hva man som kjøper bør legge vekt på.

–Det er tre typer termisk optikk. Det er riflekikkerter, clip-on som du fester foran på kikkertsiktet ditt og håndkikkerter. Både som spottere med et rør, altså monokulære kikkerter og binokulære kikkerter med to rør.Og disse enhetene registrerer varme. Dermed kan du bruke dem både om dagen og natta.

Hør episoden termisk optikk her:

Objektiv, sensor og skjerm

–Det mange ikke vet, er at du aldri kan se gjennom et termisk sikte. Du ser i den. For det er snarere et kamera enn et sikte. Og det kameraet samler varmeinformasjon og setter sammen til et bilde for deg. Et termisk sikte eller kikkert består av tre hoveddeler; et objektiv, en sensor og en skjerm som du ser bilder på. Disse delene er det ulik kvalitet på. Men vel så viktig som kvaliteten på den enkelte delen, er hvordan elementene fungerer sammen. Du kan med andre ord ha to termiske kikkerter med helt like tekniske verdier, som har himmelvid forskjell i ytelse.

–Prismessig spenner de termiske enhetene fra noen få tusenlapper og helt opp i 75000,- for de dyreste. Bestselgeren koster 22000,- og siden utviklingen har vært rivende, er denne innstegsmodellen vesentlig bedre enn de siktene folk betalte 75000,- for tre år tilbake. Fordelen nå, er at de nye modellene kan du oppdatere selv på din kikkert.

–Hva ser du på bildet som enheten lager?

–Du kan se et storvilt på to kilometers avstand. Vi snakker om tre begreper; det er deteksjon – de ser at det er et vilt på la oss si to kilometer, så er det identifikasjon på en tredjedel av denne avstanden – du ser da at det eksempelvis er en hjort på 700 meters avstand og til sist mer spesifikt ser du om det er en kolle eller en bukk på en tredjedel av denne avstanden igjen – altså rundt 200 meters avstand. Termiske sikter er altså ikke noe for langholdskyting og i praksis snakker vi 100-150 meter maksimalt.

Innskyting av termisk kikkertsikte

Hva med innskyting av termisk kikkertsikte?

–Det å skyte inn en termisk riflekikkert er enkelt. Du bruker en varmepose du fester til ei skive på 100 meter, sørger for at siktet er grovinnstilt, og hvis du da skyter og får et hull 25 cm til venstre og 25 meter for høyt, går du inn og flytter siktekorset dit treffpunktet er.Du vil kunne skyte inn en termisk kikkert med ulike våpen, kalibre og kuler, og bytte mellom disse og få samme treffpunkt gang på gang. Du bare merker de ulike innstillingene i kikkerten.

HØR OGSÅ: Jakt, skyting og syn – hør mer om øyeoperasjon, kontaktlinser, briller og progressive glass


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *