Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Mikkjel Fønhus - Villmarksforfatteren | Vassfaret, Rugg, Nissebakken, Forfatterskapet
Loading
/

Mikkjel Fønhus: Norges fremste naturskildrer

Mikkjel Fønhus skulle bli jurist. Det var i alle fall planen til mora Olava Storsveen (1867-1948). Heldigvis hoppet Mikkjel Fønhus av jusstudiene og henga seg etter hvert til forfatterskapet – et produktivt sådan.

Mikkjel Fønhus (1894-1973) var en norsk forfatter, journalist og skribent. Han er best kjent for sine villmarksromaner, dyreskildringer og formidling av trolske stemninger i naturen.

– Mikkjel hadde en fast rytme. Han sto tidlig opp, gikk i tømmerskogen og hogg ved. Spiste grøt til dugurd (lunsj) som regel og satte seg deretter ned og skrev – gjerne til langt til kvelds, forteller Amund Fønhus (barnebarn), som i dag bor på Nissebakken der Mikkjel Fønhus tilbrakte hele sitt voksne liv.

Hør episoden om Mikkjel Fønhus her:

Kjempet for natur og dyreliv

Mikkjel Fønhus var kanskje en av våre første miljøforkjempere, for tidlig kjempet han mot nedbygging av natur og for fredning av ulv og bjørn. Han kjempet også lenge mot bruk av gift og fotsakser for å ta livet av våre store rovdyr, spesielt ulv og bjørn. Mikkjel Fønhus rakk akkurat å oppleve at fredning av ulv ble vedtatt, mens fredningen av Bjørn skjedde kun noen uker etter forfatterens død i oktober 1973.

Preget av farens død

Far til Mikkjel Fønhus, Arne Mikkelson Fønhus (1860–1896) døde da Mikkjel bare var 2 år gammel. Det mener man preget forfatterskapet hans, siden han ofte skriv om «den stor, sterke mannen».

Mikkjel Fønhus debuterte som forfatter i 1917 med romanen «Skoggangsmand». Fra boligen på Nissebakken i Bagn i Valdres, jobbet han som småbruker og skogeier. Han var også innom journalistikken før forfatterskapet ble et levebrød. Fønhus fikk kunstnerlønn fra 1952.

Forfatterskapet til Fønhus

Fønhus skrev om et bredt spekter av dyr, fra elg og bjørn til ørn og hare. Han hadde en usedvanlig evne til å leve seg inn i dyrene og forstå deres liv og adferd.

Hør også: Lars Elling – en ørretsmugler seg seg tilbake

Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 341 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *