Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Jakt, skyting og syn | briller, progressive glass, linser og synsoperasjon
Loading
/

Nytt syn på jakta

Uten godt syn er du hjelpeløs som jeger. Men svikter øynene, har du flere alternativer. Vi snakker om briller, progressive glass, linser, øyeoperasjoner og hvilke utfordringer synstrøbbel gir for jakta.

En som bestemte seg for å gjøre noe med synsproblematikken er Rune Pettersen fra Lier. Han er ivrig fuglejeger med hagle og vorsteher, og fikk med årene såkalt alderslangsyn. Det er det som skjer når øyelinsa blir stivere og du ser dårligere på kort hold..

– Jakta var en viktig del av beslutningen om å operere øynene. Jeg så riktignok godt på avstand med linser, og så både kornet på hagla og fuglen, men jeg hadde etter hvert ikke sjans til å lese GPS-en, som jeg hadde vent meg til å bruke, forteller Rune.

Du kan lytte til episoden om syn, jakt, briller, kontaktlinser og øyeoperasjoner her:

Synsoperasjon

Etter en lang vurdering bestemte Rune seg for å operere synet i fjor.

– Jeg har en søster som jobber i bransjen, så jeg vurderte inngrepet som trygt. Selve operasjonen tok bare 10 minutter på hvert øye, og etter et døgn så jeg skarpt igjen, forteller Rune.

Han fikk operert inn trifokale linser, altså tre linser, og opplever nå at han ser skarpt hele tiden. Han har heller ikke erfart noe vesentlig tap av nattesyn, som enkelte opplever etter synskorrigeringer.

– Etter operasjonen fikk jeg det som kalles halo, at jeg ser en ring rundt lyskilder, men etter en stund venner du deg til det. Jeg er veldig fornøyd med inngrepet. I fjor fikk jeg jaktet mye, og jeg synes jeg ser bedre enn hva jeg tidligere gjorde med både linser og briller, avslutter Rune Pettersen.

Optiker og jeger Jan Brekke fra Arendal er i ettertid ikke like fornøyd med sin øyeoperasjon.

– Jeg var nærsynt med minus 6 i styrke, fikk ikke linser til å fungere og ble operert for 15 år siden. Jeg fikk både ringer rundt lyskilder og redusert nattsyn, så på rådyrpost om kvelden må jeg tusle hjem en halvtime før de andre. For oss storviltjegere er det som kjent mye som skjer i akkurat blåtimen før det blir mørkt eller tidlig om morgenen før lyset kommer. Dette med noe nedsatt synskapasitet er et faktum etter alle synsoperasjoner, selv om mange underspiller akkurat denne effekten av synskorreksjoner, sier Jan Brekke.

Kontaktlinser fungerer til jakta

Jan Brekke driver firmaet skytterbriller.no og har flere råd til jegere som opplever synsproblemer.

– Kan du bruke kontaktlinser, er dét det beste. Vil du ikke operere synet, men bruke briller på jakt og i svakt lys, er mitt råd å bruke klare glass som slipper gjennom mest mulig lys. Dessuten råder jeg til å korrigere litt i minusretning, da alle er svakt nærsynte i mørket. På denne måten forbereder du brillene og deg selv på jakt i dårlig lys. For haglskyttere og jegere anbefaler jeg også krumme glass, litt som øynene på ei flue. Det gir deg godt sidesyn, sier optikeren som også jobber med Norges beste konkurranseskyttere.

HØR OGSÅ: Slik velger du riktig telt – telttips med Bengt-Are Barstad – 2000-dager-ute


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *