Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Drama på Svalbard - med Kjell Reidar Hovelsrud
Loading
/

Svalbarddrama med Kjell Reidar Hovelsrud

Han slo opp telt midt i et isbjørntrekk på øya Hopen utenfor Svalbard. Før natta var over hadde Kjell Reidar Hovelsrud og de øvrige ekspedisjonsdeltagerne måtte jage bort fire nysgjerrige og sultne isbjørner.

– Nå må du skyte, Kjell Reidar!

Den aggressive, og trolig sultne, isbjørnbinna er bare 30 meter unna teltleiren. En leir som Kjell Reidar Hovelsrud og ekspedisjonsmedlemmene har satt opp i det som skal vise seg å være en «isbjørnmotorvei».

Isbjørnbinna har ikke reagert på verken hoiing, tilrop eller signalskudd som er avfyrt direkte mot isbjørnen.

– Jeg setter meg på kne og tar sikte på binna i tilfelle den ikke bøyer av. Det jeg er mest redd for er å skyte for tidlig, forteller Kjell Reidar.

Isbjørnangrep

Binna bøyer ikke av og fortsetter mot teltleiren i fullt firsprang.

– Jeg venter til binna fyller hel kornet før jeg trekker av. I november er det mørkt store deler av døgnet så langt nord, så jeg må sikte langs børsepipa og må få bjørnen nær nok, slik at jeg er sikker på å treffe, sier Kjell Reidar.

Kollegaen som roper «Nå må du skyte», har på automatikk tatt fram tollekniven og står klar til å forsvare seg. Et forsvar, som sett i ettertid, nok ikke hadde hjulpet mye.

Skuddet går av. Noen meter foran Kjell Reidar faller binna sammen, før den reiser seg på to og fråden står rundt kjeften.

– Da skjønte den alvoret og vi fikk inn et par skudd til, før bjørnen trakk seg tilbake i mørket og den sikre død, forteller Kjell Reidar i dag.

Svalbardveteran

Kjell Reidar Hovelsrud er en veteran fra Svalbard med flere overvintringer og ekspedisjoner bak seg. Han bygde fangsthytta Mushamna i 1987 med drivved fra Sibir. Hovelsrud har deltatt på forskningsekspedisjoner og livnært seg som fangstmann. Han har gitt ut flere bøker, som du kan bestille her eller ved å sende en epost til kjreid@online.no

Hør også: Når turlivet ikke går på skinner – med Jens Kvernmo og Dag Kjelsaas

Lev livet villere!

Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

Du kan lytte til Podkasten Villmarksliv på:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *