Cover av boka Elgjaktas Hemmeligheter.
Podkasten Villmarksliv
Elgjaktas hemmeligheter
Loading
/

Elgjakt med ledegjerde

De første nordmenn gjorde det, og det fungerer fremdeles; å lede elgen bort til en post. En perfekt strategi når dere er få på laget, eller det ikke er noen opplagte poster hvor elgen alltid kommer. Dag Kjelsaas og Knut Brevik snakker om boka «Elgjaktas hemmeligheter» og deriblant bruken av ledegjerde i denne podcasten.

Dag Kjelsaas og Knut Brevik husker når ideen om å bruke ledegjerde, eller rettere sagt lappeteppe dukket opp. De satt hundeløse i lavvoen og kikket mistrøstig ut. Utenfor var det tåke, null sikt og et par minus med et islag over vegetasjonen. Det var som å gå på flatbrød og gjorde også smygjakt umulig.

– Men hva om vi prøvde å lage et slags ledegjerde av fiskesene og ei vinde jeg har i bilen, foreslo Dag, som alltid bobler over av ideer. – Og så kutter vi opp et par plastposer i mangel av noe annet, fester de flagrende bitene med et par meters mellomrom og surrer det hele på ei vinde?

– Jo, det kan fungere, sa Knut, og neste dag var de første to vindene med ledetråd utviklet. Hver på om lag 200 meter. Og litt utpå dagen falt to elger i bunnen av den V-en de to ledetrådene utgjorde oppe i fjellet. Og beviste på sett og vis at teorien lot seg omsette i praksis.Pent og pyntelig kom de to ruslende inn til posten, og siden har vindene med tråd vært en del av verktøykassa til de to elgjegerne.

– Det viktige er at elgen ikke må møte ledegjerdet eller ledetråden i for bratt vinkel. Da kan den tverrvende eller bryte seg gjennom snøret. Helst skal den møte ledegjerdet i en svak vinkel og så gå rolig langs ledegjerdet, forteller Dag.

– Etter litt prøving og feiling fant vi ut at den optimale avstanden mellom plastbitene eller tøybitene er rundt halvannen meter. De må ikke sitte for tett, da virker det skremmende, og samtidig må de sitte tett nok til å lede elgen ned til posten, sier Knut.

Hør også: Verktøykasse for jakta – slik lykkes du!

Få mer Villmarksliv!

Bli med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.

Podkasten Villmarksliv produseres av bladene Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Få gratis nyhetsbrev. Meld deg på her!

Lytt til Podkasten Villmarksliv:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *