Andreas Næristorp, Podkasten Villmarksliv.
Podkasten Villmarksliv
Norges råeste sportsfisker – fikk 400 år gammel hai!
Loading
/

Fiskeguide med drag på håkjerring

Han har fått leirkutling på 0,3 gram og håkjerring på 342 kilo – begge på fiskestang. Mellom de to ytterpunktene har han fisket hele 122 ulike arter i norske farvann. Blant annet kveite i Oslofjorden.

Fiskeskribenten Andreas Næristorp går foran og bryter ny mark for sportsfiskere. Da han fikk sin første abbor på dupp og mark tilbake i 1989, var løpet kjørt. Og siden har det blitt mye fiske på en av Norges mest profilerte sportsfiskerskribenter. Han er også hovedbidragsyter i boka «Fiskeguide til 26 arter – fast fisk og våte drømmer».

–Sist jeg sjekket hadde jeg fått 122 ulike arter. Og i mange år var det havabboren jeg slet mest med. Til sammen hadde jeg et sted mellom 30 og 40 turer, før jeg knakk koden, forteller Andreas. Som dokumenterer alt av data rundt fisketuren.

Tilfeldigheter preger ikke Andreas sitt sportsfiske. Da han skulle fiske ved Svalbard første gang, leste han sjøkart, forskningsrapporter og alt han kunne over av informasjon om fiske ved Svalbard.

–Ja, ofte er fisket veldig godt planlagt. Når det gjelder Svalbard, så var Ingen andre som i nevneverdig grad hadde fisket der. Første året var egentlig katastrofalt dårlig. Ikke hadde vi dregg, så året etter kjøpte vi oss dregg med 500 meter tau og fikk sendt det til Longyearbyen. Og andre året begynte det å løsne. Da traff på alt vi prøvde etter, og gikk så å si opp løypa. Siste året opplevde vi et superfiske, med fem håkjerringer før frokost.

–Vi fant etter hvert en steinrygg, og la oss til på, lå på kanten av den, slapp ned selbiter og det beit håkjerringer hver gang vi slapp ned. Håkjerring patruljerer kanter, og slike kanter er rene fiskemagneter.

–Hvordan oppleves det når ei håkjerring biter?

–Den napper forsiktig, ikke aggressivt, men går sakte unna. Den napper litt som en lake, tikker pent av gårde. Dramatikken starter først når du får på deg seletøyet og stangholder, holde pusten og sveive det du klarer. Så fortsette du å sveve til du nesten går over ripa, da kan du vurdere å gi tilslag. Og da har du noen intense minutter foran deg. Håkjerringer ruller, huden er piggete sandpapir og den kapper det meste av line hvis du ikke passer på. Jeg brukte kun 10-15 minutter på håkjerringa på 342 kilo før vi sikret fisken, tok mål, vi tar dem aldri opp i båten, og vi tar aldri livet av dem. Håkjerringa er et fascinerende dyr – forskerne er ikke helt enige, men med den vekta spenner anslaget over en alder på et sted mellom 200 og 400 år gammel. Er det ikke utrolig? sier Andreas.

Få mer Villmarksliv!

Lytt til Podkasten Villmarksliv på:


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 241 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *