Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Myggen - liten, men smart - med Sondre Dahle
Loading
/

Visste du dette om myggen?

Visste du at myggen kan puste med rumpa i en tidlig fase av livet? Eller at du må bli stukket minst 180.000 ganger dersom du skal miste en liter blod? Dette og mye mer for du høre om i denne episoden som handler om mygg.

– Det vi i dagligtale kaller mygg, altså mygg med sugesnabel, finnes det 38 ulike arter i Norge, forteller myggforsker Sondre Dahle er overingeniør i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Man antar likevel at det kan finnes arter man ikke har oppdaget – og nye arter er på vei.

Episoden om mygg hører du her:

Tigermyggen kommer

– Tigermyggen er på vei nordover. Det er blitt vanlig i Berlin og det ble i fjor gjort funn sør i Sverige, selv om den trolig ikke er etablert, så er dette en art som er skikkelig uønsket i Norge, forteller Dahle. Den viktigste grunnen til at den er uønsket, er at tigermyggen kan spre tropiske sykdommer.

Mygg og sykdom

– I Norge har vi ingen mygg som er spesialtilpasset på å få på mennesker. I tropene finnes det noen arter som foretrekker mennesker framfor andre pattedyr, forteller myggforskeren.

Kan man få sykdom av myggstikk i Norge?

– Ja, man kan få harepest. Noe som kalles bærplukkersyken, eller o-løpersyken som den heter i Sverige, kan man få om en mygg først stikker en fugl for deretter å stikke et menneske. I 1988 var det 30–40 personer på Rjukan som fikk denne sykdommen, forteller Dahle. Bærplukkersyken arter seg med litt feber, stive ledd og hodepine.

Er myggen smart?

CO₂ fra lufte vi puster ut og bevegelser tiltrekker myggen. En mygg kan se skille i CO₂-konsentrasjonen i lufta på 0,01 %. Dette bruker den for å navigere seg mot et mål. Plages du av en surrende mygg om natta og slår på lyset for å ta den, kan du være sikker på at myggen er borte. Dette er en strategi fra myggens side for å overleve. Myggen er også frekk ok til å suge blod av fuglen som lever av å spise nettopp mygg.

I denne episoden får du også høre litt mer om hva som kan være årsaken til at myggen i større grad stikker noen enn andre, og hvordan myggens livssyklus ser ut. Takk for at du lytter!

HØR OGSÅ: 17 myter om myggen

Lev livet villere!

Følg oss gjerne på Facebook!

Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *