Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Historien om fyrstikken
Loading
/

Hvem fant egentlig opp den første fyrstikken?

I denne episoden får du historien om fyrstikken. Vi er innom de aller første fyrstikkene, den første sikkerhetsfyrstikken, norsk fyrstikkproduksjon, her under Nitedals Hjelpestikker, og andre norske fyrstikkfabrikker.

Nitedals fyrstikker eller Nitedals Hjelpestikker er gjerne det fyrstikkmerket folk flest tenker på om vi spør om navnet på et fyrstikkmerke i Norge. Som navnet kan indikere, så har navnet en forbindelse til Nittedal i Akershus.

Den første fyrstikk

Det var som med mye annet kineserne som var tidlig ute med å eksperimentere med fyrstikker, men dagens moderne versjon har aner både til Sverige, England og USA. På veien var det en del lidelse. Fyrstikkarbeiderne arbeidet under farlige forhold, der spesielt hvitt fosfor kunne føre til alvorlige, og noen ganger, dødelige lidelser.

Fyrstikker og friluftsliv

Friluftsfolk har som regel et forhold til fyrstikker. Som regel er de nyttige til å få fyr på bålet, primusen eller kubbelyset i koia, men noen ganger kan det å få fyr på bålet være livsviktig. Vi er derfor også innom stormfyrstikker, fyrstikker som tåler vann og andre smarte opptenningsmiddel.

HØR OGSÅ: Båltips med Dag Kjelsaas – slik får du fyr på bålet

Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *