Logoen til Podkasten Villmarksliv. Ørret og gevir.
Podkasten Villmarksliv
Helge Ingstad og Pelsjegerliv – med Eirik Sandberg Ingstad
Loading
/

«Pelsjegerliv» med Helge Ingstad – og om oppdagelsen på Newfoundland

Boka «Pelsjegerliv» endret livet til Helge Ingstad. Historien til Ingstad om livet som pelsjeger i Canada ble en kjempesuksess. Sammen med kona, Anne Stine Ingstad, oppdaget de også bevis for norrøn bosetting på Newfoundland i Canada. I denne episoden forteller barnebarnet til Helge og Anne Stine, Eirik Sandberg Ingstad, om oppveksten på Brattalid og om sine kjente besteforeldre.

Pelsjegerlivet endret nok Helge Ingstad for alltid. Egentlig hadde Helge Ingstad billett til Afrika, men ombestemte seg og dro til Canada istedenfor. I Edmonton i Canada traff han også på Hjalmar Dale, «den glemte eventyreren». Helge Ingstad og Hjalmar Dale fant tonen, og bestemte seg for å jobbe sammen som pelsjegere.

Hør historien om Helge Ingstad og om boka «Pelsjegerliv her»:

Et pelsjegerliv

– Hjalmar Dale var alt en «oldtimer» som pelsjeger. Han hadde vært både soldag og farmer, men drev med fangst da han og min bestefar møttes. Helge beskrev Hjalmar Dale som en filosofisk anlagt person. Hjalmar Dale var nok en eventyrer av natur, og begge ønsket seg til de «hvite flekkene på kartet» der ingen hadde vært før. Det var nok noe her som gjorde at disse to fant tonen, mener Eirik Sandberg Ingstad.

Tilbake i Norge skrev Helge Ingstad om sine opplevelser som pelsjeger. Boka «Pelsjegerliv» kom ut i 1931 og ble en stor suksess.

Eirik Sandberg Ingstad er også opptatt av å fortelle om sin bestemor, Anne Stine Ingstad, og hennes viktige bidrag knyttet til de arkeologiske utgravningen på Newfoundland. Der ble det dokumentert at det var norrøne bosettinger rundt år 1000 etter Kristus. Anne Stine og Helge Ingstads oppdagelse her har gjort at verdenshistorien har måtte blitt skrevet på ny.

HØR OGSÅ: Hjalmar Dale – den glemte eventyrer – med Randulf Valle

Du kan støtte Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.

Hold deg oppdater – abonner på vårt gratis nyhetsbrev!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

(Visited 196 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *